Minden ami eszembe jut Törökországról ( emberek,bazár, munka , élmények, ételek, sütemények,foci )

Sok minden összeköti Törökország és Magyarország lakosait.
MENÜ

Damaszkuszi édesség

Hozzávalók:50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg pisztácia vagy dió, 1 dl étolaj, 2 tojássárgája, csipet só.

Szirup:50 dkg cukor, 2 dl víz, 1 dl citromlé.

Elkészítése: A meggyúrt vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk ( 2 réteg ). Az alsó tésztára szórjuk az örölt pisztáciát vagy diót.Rátesszük a másik réteg tésztát és megkenjük tojássárgájával. Apró kockákra  vagy  karika alakra szaggatjuk, majd forró sütőben kisütjük.

Kihülés után leöntjük , citromos sziruppal majd meghintjük a tetejét örölt pisztáciával vagy dióval.

 

Sajtkrémes sütemény

Hozzávalók:15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 3 dkg étkezési keményítő, 5 tojás, sütőpor.

Hozzávalók a sajtkrémhez: 50 dkg juhsajt, 2 dl tejföl, 5 dkg margarin, paprika, petrezselyem.

Elkészítése: 1 liter vízzel a megsózott margarinnal felfőzzük, lisztet és a keményítőt a tűzről levett edénybe szitáljuk. Visszatesszük a tűzre és addig keverjük míg sima masszát kapunk. Leversszük a tűzről és a tojásokat állandó keverés mellett beleütjük , mire a tészta fényessé válik. Hozzáadjuk a sütőport és hagyjuk kihülni a tésztát. Kizsírozott sütőlemezre nyomózsákkal segítségével 8 - 10 halmot csinálunk. Előmelegített sütőben 25 percen át sütjük. Sütés után a tetejüket azonnal levágjuk. Juhsajtot a tejföllel és a margarinnak simára keverjük hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és piros paprikát. Tálalás elött  a törzseket megtöltjük a krémmel majd a kalapokat ráhelyezzük.

 

Halva

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 15 dkg méz, 4 tojás fehérje, 1 cs. vaniliás cukor, 2 ostyalap.

Elkészítése: A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, bele keverjük a vaniliás cukrot és gőz felett sűrű masszává keverjük. Belekeverjük a mézet és a diót, két ostyalap közé keverjük és hidegen tetszés szerint szeleteljük.

 

Baklava

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 15 dkg dió, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 rúd vanilia, 3 e.k olaj, rezselt citrom héja, só.

Elkészítése: 25 dkg lisztből, tojássárgájából, olajból , sóból és melegvízből rétestésztát készítünk, majd fél órát pihentetjük. Majd vékonyra nyújtjuk és tepsibe helyezzük. A maradék liszthez adjuk a tojásfehérjéket ezt szét morzsoljuk és forró olajon pirítjuk meg a morzsákat. Kihűlés után hozzáadjuk a diót és a cukor felét. A tepsit kikenjük vajjal ráteszünk eg yréteg tésztát, majd tölteléket teszünk rá és a megolvasztott vajat. Újabb réteg tészta és töltelék amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső rétegnek tésztának kell lennie. Hűtőben pihentetjük, majd háromszögekre vágjuk fel és így sütjük ki.

Sütés közben 2 dl vízhez adjuk a maradék cukrot, vanilia rudat, citrom levét, ezt sziruposra főzzük és a megsült tésztát ezzel leöntjük. Egy órányi állás után tálaljuk , kevés porcukorral szórjuk meg a tetejét.

Sajttorta

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 35 dkg sajt, 1 tojás, 6 evőkanál olíva olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítése: A lisztet a vizzel és annyi olajjal keverjük össze, hogy lágy tésztát kapjunk. Hat részre osztjuk a tésztát, amelyet vékonyra nyújtunk. A lapokat olívaolajjal megkenjük , és a tepsibe hármat egymásra teszünk belöle.Megtöltjük apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal és a másik három tészta lapot is ráhelyezzük. A tetejét tojással megkenjük, közepes lángon 40 percig sütjük és melegen tálaljuk.

Mézeskenyér

Hozzávalók: 1 kg kenyér, 25 dkg akácméz, 25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál cukor, 1 citrom leve, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejföl.

Elkészítése: A viszintesen félbe vágott kenyeret aranybarna szinűre piritjuk. Bekenjük vajjal és maglocsoljuk tejjel, hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Mézet közepes lángon felolvasztjuk és bele tesszük a citrom levet. Kivajazott tepsibe tesszük a kenyeret, ráöntjük a mézet és közepes lángon aranybarna szinűre sütjük. Majd rákenjük a tejföllel és cukorral összekevert túrót.

Kapros túrós burek

Hozzávalók: 12 db.réteslap, 60 dkg túró, 3 dl tejföl, 2 dl tej, 2 db. tojás, 1 cs. kapor, 1 dl olaj, 4 gezezd fokhagyma, 3 dkg só.

Elkészítése: Összekeverünk egy tojást, 1 dl tejfölt,  összetört fokhagymát, tejet túrót, kaprot és megsózzuk. Négy réteslapot összetörünk és belekeverjük a masszába. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal és beleteszünk egy réteslapot. Kenőtoll segítségével átkenjük olajjal és ezt még megismételjük háromszor( vagyis anégy réteslapot egymásra helyezzük). A tésztára tesszük a túrós masszát, és ismét megismételjük a lapok olajozását és egymásra helyezzük őket a túrón. Maradék tejfölt egy tojással kikeverjük és a tésztára öntjük és betesszük sülni.

Fülemüle fészek

Hozzávalók: 25 dkg sütő margarin, 12 db.rétestészta lap, 25 dkg dió bél, 20 dkg cukor, 1 dkg őrölt fahéj, 3 dl víz, 1 citrom leve.

Elkészítése: A dióbelet megdaráljuk és egy evőkanál cukorral meg a fahéjjal összekeverjük. Egy tepsit margarinnal kikenjük, egy réteg tésztát olvasztott margarinnal megkenjük és diós keveréket szórunk rá. Feltekerjük egy pálcára amit a tepsibe helyezünk, a pálcát kihúzzuk, a többi tésztával is hasonlóan teszünk. Aranybarnára sütjük 30 perc alatt mérsékelt tűzön. Cukorból és vízből szirupot készítünk amelyet 15 percig főzünk. A citromlevet a főzés vége elött 2 perccel teszük bele. A sütőből kivett süteményre öntjük a szirupot majd majd hagyjuk kihűlni. Díszítésként dió darabokat teszünk a tetejére.

 

Asztali nézet